Zelený čaj je známý po staletí. Málokdo ale ví, že existuje také zelená káva. Pojďme se podívat, co vlastně je a v čem nám může pomoci.
Káva obecně
Primárně jde o poměrně známý nápoj, který je v několika zemích doslova národním pitím. Oblíbená je i v ČR. Jedná se o nápoj z plodů kávovníku, který se pije nejčastěji horký. Příprava kávy spočívá v upražení kávových zrn a následně v jejich umletí, kdy se zalijí horkou vodou. Kávu poznáme hlavně podle černé až hnědé barvy a také podle obsahu kofeinu. Ten má na náš organismus povzbuzující účinky, což je důvod, proč kávu pijeme.
Samozřejmě druhů kávy je dnes několik stovek. V první řadě ji můžeme rozdělit na kvalitní a nekvalitní, na různé druhy spojené s kávovníkem nebo následnou přípravou, ale stejně tak můžeme rozdělovat i výsledný nápoj. Většina z nás zná třeba espresso, tureckou kávu, překapávanou kávu, mokka a další varianty.
Co je kávovník?
Jednoduše se jedná o rostlinu s kávovými semeny. Paradoxní je, že je ovocem, které má během své sklizně často červenou, ale i fialovou barvu. Semena rostou ve dvojicích, položená vždy proti sobě – vytváří kávové zrno.
Z hlediska rozdělení řadíme kávovník do čeledi mořenovitých. Růst může v řadě zemí a koutů světa, nejčastěji na předem připravených plantáží. Původ této rostliny najdeme v Etiopii a následně také v Arábii. Právě zde se káva začala poprvé hojně pít. Dnes však může být pěstována téměř kdekoliv. Nejznámější je Arabský kávovník, Robusta, nebo Coffea liberica. První jmenovaná dvojice však patří mezi nejoblíbenější.
Jak vypadá zelená káva
Co je káva a z čeho se získává, tedy již víme. Důležité je připomenout, co je zelená káva. Jedná se také o druh rostliny, která má však zelená semena, která nejsou pražena. Uchovávají si tak všechny pozitivní látky, které se vlivem pražení mohou ničit. Navíc zaujme i lehce jinou chutí, nebo vyšším obsahem kofeinu.
Dnes je zelená káva dodávána také ve formě sypkého nápoje, a to s několika příchutěmi. Stejně tak není problém koupit kávu i jako potravinový doplněk, ve formě různých tablet, které se jednoduše polykají. I v nich jsou obsaženy prospěšné látky, jako kyselina chlorogenová, která je významným antioxidantem a kromě čištění těla se podílí na metabolismu cukrů. Může též snižovat riziko cukrovky, ale má i další pozitiva, spojená třeba s naším cévním systémem.
Může nám zelená káva pomoci hubnout?
Prodejci často tvrdí, že ano, zatímco odborníci říkají, že ne. Můžeme se setkat i s příběhy těch, kteří říkají, že zhubli, nebo s příběhy těch, kteří tvrdí opak. Pokud vše uvedeme na pravou míru, tak zelená káva opravdu obsahuje látky, které pomohou zhubnout. Je na ně třeba pohlížet pouze jako látky pomocné, nikoliv zázračné. Pokud se tedy snažíme sami, rozhodně nám tato plodina může pomoci.
Kdo si myslí, že stačí pouze jíst zelenou kávu a nijak se neměnit, ten bude samozřejmě zklamán. Základem úspěchu je změna jídelníčku a přidání pohybu. Vliv ale hrají také léky, stavba těla, nebo genetika. Aby zelená káva v hubnutí pomohla, je třeba se zaměřit také na správný režim spojený s dávkováním. Dobré je ale vědět, že i kofein může pomoci v nastartování metabolismu a zrychlení hubnutí. Abychom se ho nepředávkovali, myslete na to, že může být součástí i klasické stravy a tak dobře počítejte, kolik ho spotřebujete.