Zelený čaj je v dnešní době synonymem pro zdraví. Vědci ale pravidelně dokládají, že z většiny provedených výzkumů, které se týkaly účinků čaje na lidské zdraví, je člověku více než zelený čaj prospěšný čaj bílý. A to i přesto, že jej získáváme z rostliny, která se jmenuje kamélie čínská. Bílý čaj pijí lidé už nejméně tisíc dvě stě let. Za staré Číny si bílý čaj vydobyl označení čaj císařů. Je to proto, že právě šálkem tohoto lahodného nápoje totiž čínští panovníci hostili ty nejvýznamnější návštěvy na svém dvoře. V dnešní době si však tento čaj můžeme dopřát i my.
Spočívá-li jedna z hlavních charakteristik černého čaje v tom, že v procesu výroby jeho lístky plně fermentovány a v případě čaje zeleného k této fermentaci vůbec nedochází, je třeba hledat odlišnosti bílého čaje zejména ve způsobu, jakým se samotné lístky získávají.
Ve srovnání s ostatními čaji totiž k jejich sběru dochází výrazně dříve, než je obvyklé u ostatních čajů. Děje tak dokonce ještě dříve, než se lístky stihnou plně rozevřít. Zároveň zůstávají poupata stále pokrytá hebkými stříbřitě – bílými chloupky. Odtud, a není to žádné velké bpřekvapení, tedy pochází jméno tohoto čaje. Je třeba dodat, že díky tomuto způsobu sklizně bývá bílý čaj považován za o něco vzácnější, než ostatní čaje. Tato vzácnost se může odrazit na jeho ceně, i když tento rozdíl nebývá většinou příliš výrazný. Období, kdy ještě nejsou lístky bílého čaje úplně rozvinuty, trvá jen pouhých několik málo dnů v roce. Bílého čaje tak nikdy není možné na plantážích získat tolik, kolik bychom chtěli.
Bílý čaj se velmi podobá čaji zelenému. Je to zejména proto, že oba druhy neprochází fermentací. Stejně tak další zpracování bílého čaje je velmi kusé. Srovnáme-li jejich chutě, je rozdíl velmi snadno rozpoznatelný i pro neškolené milovníky čaje. Pro zelené čaje je typická syrová, chtělo by se říci až „travní“ chuť, bílé čaje jsou úplně jiné. Jejich chuť často označujeme jako jemnou a lehkou. Samozřejmě za předpokladu, že se nám podaří dodržet doporučený postup přípravy. Nejdůležitější podmínkou pro správnou přípravu je pak nezalévání bílého čaje vroucí vodou, ale pouze vodou o teplotě 80° Celsia.
To je ostatně jedná z věcí, která čaj bílý spojuje s čajem zeleným. Podobnosti nacházíme i v jeho zdravotních účincích. V množství větší než malém jsou v něm totiž obsaženy antioxidanty, látky, které jsou velmi prospěšné našemu organismu. Bílý čaj navíc blahodárně působí na metabolismus člověka. Jeho pozitivní úloha byla potvrzena i v boji proti nadváze. Vědci v laboratořích totiž prokázali, že látky obsažené v bílém čaje totiž dovedou účinně blokovat vznik a ukládání dalších tukových buněk, ale zároveň také napomáhají ke spalování těch, které se už v našem těle vyskytují. V současnosti probíhá velmi intenzivní výzkum, týkající se možností využití schopností bílého čaje v boji s nádorovými onemocněními.
Své uplatnění však bílý čaj nachází také v laboratořích kosmetického průmyslu. Zde jsou jeho výtažky využívány nejen kvůli jeho antioxidačním účinkům. Účinky bílého čaje jsou totiž i antibakteriální a mají celkově omlazující vliv na lidský organismus.